Senest opdateret den 07-03-2016 af twr
Hvad er formålet med luftkvalitetskortet?
Formålet med luftkvalitetskortet er at illustrere den geografiske variation af luftkvalitet langs statens veje i Danmark for udvalgte sundhedsrelaterede luftforurenende stoffer.
Hvad viser luftkvalitetskortet?
Luftkvalitetskortet viser koncentrationer for luftforurenende stoffer, og repræsenterer koncentrationsniveauer 2 m over terræn. Kortet viser beregnede årsmiddelkoncentrationer i 2012 af NO2 (kvælstofdioxid) og massen af luftbårne partikler angivet ved PM10 og PM2.5, som er henholdsvis den samlede masse af partikler med en diameter under 10 og 2,5 mikrometer. Enheden er mikrogram pr. kubikmeter (µg/m3).
Hvad er grænseværdierne for luftkvalitet?
Grænseværdien for årsmiddelkoncentrationerne er følgende:
•NO2 (kvælstofdioxid): 40 µg/m3
•PM2,5 (samlede masse af partikler med en diameter under 2,5 mikrometer): 25 µg/m3
•PM10(samlede masse af partikler med en diameter under 10 mikrometer): 40 µg/m3
Kortet kan give et fingerpeg om grænseværdierne er overskredet. Ansvaret for overvågning af luftkvaliteten varetages af Miljøstyrelsen. Den officielle udmelding om overskridelser af grænseværdier foretages i forbindelse med den årlige rapportering under luftovervågningsprogrammet, som er baseret på målinger fra de danske målestationer.
Hvordan er luftkvaliteten beregnet?
Luftkvaliteten er beregnet med luftkvalitetsmodeller. Disse modeller beskriver matematisk de elemen-ter som indgår. Det drejer sig om emissionen af luftforurening fra forskellige kilder, spredningen heraf, stoffernes kemiske omdannelse og afsætning, samt de meteorologiske forhold.
Luftkvaliteten er beregnet med modellen OML-Highway. OML-Highway er et værktøj til beregning af luftkvalitet langs veje i åbent terræn. OML-Highway modellen kræver information om vejnettet med trafikdata, emissionsdata, meteorologi, baggrundskoncentrationer samt beregningspunkter. Bag-grundskoncentrationer er beregnet med en regional langtransportmodel (DEHM) og en bybag-grundsmodel (UBM) med tilhørende meteorologi og emissionsdata. Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) har udviklet modellerne.
Hvad betyder luftforureningen for folkesundheden?
I rapport om sundhedsvurdering af luftforureningen i Danmark fra 2014 fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) sammenfattes danske såvel som internationale studier af helbredseffekter af luftforureningen i Danmark. Danske beregninger peger på, at luftforurening i Danmark i 2011 førte til ca. 3.500 for tidlige dødsfald. Tidligere vurderinger har peget på, at dette svarer til at den forventede levetid for befolkningen som helhed reduceres med omkring 6-9 måneder.
Omkring 85 % af de samlede helbredseffekter fra luftforurening i Danmark skyldes luftforureningskil-der i udlandet og omkring 15 % skyldes danske kilder.
Helbredseffekter af luftforurening omfatter for tidlig død af og nye tilfælde af hjerte- og lungesygdomme samt lungekræft, indlæggelse for slagtilfælde, astmaanfald, bronkitis, sygedage (indskrænket aktivitet), medicinforbrug (astma), fosterpåvirkning (nedsat fødselsvægt) og nedsat udvikling af lungefunktion hos børn.
Særlige risikogrupper er følsomme personer, som i forvejen lider af lunge- og hjertekarsygdomme, ældre svagelige, fostre og børn. Endvidere har personer, som er udsat for forhøjede koncentrationer øget risiko fx personer som bor langs med stærkt trafikerede gader.
Hvilke stoffer er farligst?
Luftforurening med partikler udgør den største sundhedsbelastning. Andre kritiske stoffer er ozon og til dels NO2 samt kræftfremkaldende stoffer som benzen og PAH. Verdenssundhedsorganisationen WHO konkluderede i 2012 at dieseludstødning er kræftfremkaldende og i 2013 at udendørsluft er det.
Forskningen viser, at størrelsen af partiklerne og den kemiske sammensætning har indflydelse på sundhedseffekterne. Der er fortsat usikkerhed omkring omfanget af partikelforureningens sundheds-belastning. Der er manglende viden om præcis hvilke partikler, der forårsager de observerede effek-ter, og hvad præcist den biologiske virkningsmekanisme er i kroppen. Det meste af vores viden knytter sig til partikler målt som vægten af PM10 og PM2.5, mens der er sparsomme studier, hvor ultrafine partikler er anvendt.
Yderligere information om sundhedseffekter af luftforurening kan findes i rapport om sundhedsvurde-ring af luftforureningen i Danmark fra 2014.
Hvis du vil vide mere:
Læs om luftkortlægningen her: Link til rapporten (rapporten udkommer en af de nærmeste dage, så der er ikke et link endnu)
Begreb |
Link |
NO2 (kvælstofdioxid) |
http://www2.dmu.dk/1_Viden/2_miljoetilstand/3_luft/4_maalinger/5_niveauer/6_NOX/NOX_generelt.asp |
PM10 og PM2.5 (partikler): |
|
Grænseværdier for luftkvalitet |
http://envs.au.dk/videnudveksling/luft/stoffer/graensevaerdier/
|
Luftovervågningsprogrammet |
http://envs.au.dk/videnudveksling/luft/maaling/aarsrapporter/
|
Vurdering af sundhedspåvirkning |
http://dce2.au.dk/pub/SR96.pdf
|
Beregningsmodel for veje i åbent land (OML-Highway) |
http://envs.au.dk/videnudveksling/luft/model/oml-highway/
|
Beregningsmodel for regional langtransport (DEHM) |
http://envs.au.dk/videnudveksling/luft/model/dehm/
|
Beregningsmodel for bybaggrund (UBM) |
http://envs.au.dk/videnudveksling/luft/model/thor/beskrivelse_af_thor-systemet/ |